Index Vakbarát Hírportál

Már megint a kínai mesterséges szigetek közelében ólálkodott egy amerikai romboló

2016. május 11., szerda 06:50

Már az Egyesült Államokkal is összecsattant Kína a Dél-Kínai-tengerre épített mesterséges szigetek miatt. Kedden az amerikai USS William P. Lawrence rakétás romboló 12 tengeri mérföldre 22 kilométerre megközelítette a vitatott hovatartozású, de kínai fennhatóság alatt álló Jungsu (Fiery Cross) zátonyt, amit Kína szigetté alakított, hogy messzebb terjeszthesse ki felségvizeit.

Egy szigethez ugyanis az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) szerint legfeljebb 12 mérföldes (22 kilométeres) sávként parti tenger tartozik, továbbá a parti államot 200 mérföldes kizárólagos gazdasági övezet is megilleti. A zátonyoknak ezzel szemben mindössze egy 500 méteres "biztonsági zóna" jár.

Az eset miatt a kínai tengerészet két J-11-es vadászgépet és egy Y-8-as felderítő járőrgépet emelt a levegőbe, és mozgósítottak egy kínai rombolót, egy rakétahordozó fregattot és egy fregattot is

A kínai külügyminisztérium provokációnak nevezte az amerikai hadihajók és repülőgépek fokozott aktivitását a térségben. Az Egyesült Államok immár ugyanis nem először demonstrálja hadihajókkal - részben Kína, részben saját aggódó délkelet-ázsiai szövetségesei fel -, hogy a zátonyok mesterséges feltöltéssel sem minősülnek jogilag szigetnek.

Peking szerint az Egyesült Államok, amely nem ratifikálta a tengerjogi egyezményt, hadihajóinak demonstratív "szigetközeli" járőrözéseivel megsérti Kína területi szuverenitását, veszélyezteti biztonságát és a "jog felett állóként" zavart kelt a kialakult rendben.

A kínai védelmi tárca is külön közleményben tiltakozott a történtek miatt, "súlyos provokációnak" minősítve azokat és kijelentette, ismét igazolva látják annak szükségességét, hogy katonai létesítményeket telepítsenek a szigetekre.

(MTI)

Rovatok