Index Vakbarát Hírportál

Nem jutnak el a segélyek Szíriába

2016. május 11., szerda 20:19

Nehezen vagy egyáltalán nem jutnak el a segélyszervezetek pénzei a háborúval sújtott közel-keleti célpontokra, írja a Bloomberg.

A lapnak interjút adott Frances Guy, a Cristian Aid segélyszervezet közel-keleti részlegének irányítója, aki a közelmúltban több száz menekült és kilakoltatott étkeztetését szervezte meg Szíriában, de a program nem indult el, mert a szervezet bankja, a Standard Chartered Plc. nem volt hajlandó elküldeni a háborús övezetbe a szükséges 50 000 dollárt.

Hasonló helyzettel szembesült az Oxfam és az Islamic Relief is, az utóbbitól a pénzeihez való hozzáférést is megtagadták.

A bankokat sújtó intézkedések nem szándékos következménye, hogy a segélyek a leginkább rászorultakhoz nem jutnak el -mondta a Bloombergnek Guy.

Zárolt számlák

A bankokat korlátozó törvények célja a terroristák és bűnözők pénzügyi tevékenységeinek megnehezítése volt. Azóta a veszélyeztetett közel-keleti zóna pénzintézeteinek fele elvesztette nemzetközi partnereit, a pénzek mozgatását pedig megtagadják a nyugati bankok, ezzel pénzügyi elszigeteltségbe taszítva az országot.

Akció-Reakció

Racionális válasz a bankok részéről, hogy megtagadják a segélyszervezetek pénzeinek kezelését, olyan országokban, ahol nem tudják biztosítani, hogy a pénz nem kerül terroristák kezébe.

Eljön a pillanat, amikor nem éri meg fedélzeten tartani bizonyos klienseket, mert a haszon nem haladja meg a ráfordításokat

- mondja Lanier Saperstein a Dorsey & Whitney ügyvédi iroda New York-i partnere, pénzintézetek képviselője.

A Holy Land Foundation for Relief and Developement  muszlim segélyszervezet öt vezetőjét tartóztatták le 2009-ben, mert több millió dollárt juttattak a Hamaszhoz köthető szervezeteknek. Szintén Hamaszhoz közeli szervezetnek nyújtott banki szolgáltatásokat a Royal Bank of Scothland Group egyik tagja, a NatWest, amiért 200 izraeli áldozat perli a céget.

Az Egyesült Államok hatóságai nagyon keményen büntetik az illegális tevékenységet folytató szervezeteknek szolgáltatást nyújtó bankokat

büntetést kapott 2012-ben. A HSBC tevékenységéről itt írtunk részletesebben.

Tilos a Hawala

A segélyszervezetek egyetlen lehetősége, hogy pénzt küldjenek olyan országokba, ahol összeroppant a bankrendszer a Hawala pénzmozgató rendszer volt. Ebben a rendszerben a pénzt egy bróker veszi át egy kódért cserébe. A kóddal egy másik országban visszavehető a pénz, a brókerek később egymás között elszámoltak. Az Egyesült Államok hatóságai rájöttek, hogy a rendszer segíti a terrorista szervezetek működését. Így ma már ezzel a megoldással nem élhetnek a terroristákat támogató szervezetek, de humanitárius egyesületek sem.

Rovatok