Index Vakbarát Hírportál

A németek kétharmada nem kér az iszlámból

2016. május 12., csütörtök 18:06

Egy csütörtökön publikált közvélemény kutatás szerint a németek majdnem kétharmada gondolja úgy, hogy az iszlám vallásnak nincs helye a német kultúrában, írja a the Local. A megkérdezettek 60 százaléka elutasítja a muszlimokat, és csak 34 százalék gondolja úgy, hogy Németország része az iszlám kultúra.

Az elfogadók aránya nagymértékben csökkent az elmúlt években, ami főleg a migrációs hullámnak köszönhető. A volt szövetségi elnök Cristian Wulff 2010-ben tett híres kijelentésekor, miszerint "az iszlám mostantól Németország része", az elfogadók tábora még 50 százalék felett volt a teljes lakosság körében. Egy 2014-es felmérés már csak 44 százalékos elfogadási arányt mért a muszlimokkal szemben, ez romlott mostanra még tovább.

Az elmúlt évben több százezer bevándorló érkezett Németországba, ami azt eredményezte, hogy a németek 52 százaléka félti a német kultúrát a menekülthullám hatásától. A terrortámadások sem segítenek az elfogadásban. A kérdőív szerint a németek 72 százaléka tart attól, hogy náluk is lesz terrortámadás, és csak 25 százalék tartja ezt elképzelhetetlennek. 

Az erősödő xenofóbia kedvez az olyan szélsőséges, bevándorlóellenes  pártoknak, mint az Alternative für Deutschland (AfD) vagy a Freie Demokratische Partei (FDP), ezek a  pártok feltűnően jól szerepelnek a választásokon. Az FDP szavazóinak 76 százaléka utasítja el, míg az AfD támogatói majdem egyhangúlag ellenzik a muszlim bevándorlást.

Rovatok