Index Vakbarát Hírportál

Az olaszok is tettek egy lépést a melegházasság felé

2016. május 12., csütörtök 00:31

Az EU-tagországok közül az egyik utolsóként fogadta el a melegek együttélésének valamilyen formáját Olaszország: szerdán megszavazták a törvényt, ami mostantól engedélyezi az egyneműek regisztrált élettársi kapcsolatát. A döntést már februárban meghozta a szenátus, de azt az alsóháznak is el kellett fogadnia. A törvényt, amit 372-en szavaztak meg 51 nem és 99 tartózkodással szemben, hatalmas taps fogadta az olasz parlamentben, a rómaiak pedig az utcán ünnepeltek.

Az, hogy megszavazták a törvényt, a miniszterelnök Matteo Renzi személyes sikere is, és annak a 30 éves civil mozgalomnak, ami először komolyan felvetette a kérdést. Az Unió államaiban valamilyen formában elfogadott a melegek együttélése - legyen az házasság vagy élettársai kapcsolat, de Olaszország sokáig ellenállt a keresztény, katolikus hagyományaira hivatkozva.

A mostani döntéssel hasonló helyzet állt elő, mint Magyarországon: az egynemű párok egyik tagja ettől még nem adoptálhatja a másik gyerekét, ami egy további harcot fog jelenteni (New York Times).

Rovatok