Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre három merénylő robbantott Jemenben

2016. május 12., csütörtök 12:01

Ismeretlen támadók három öngyilkos merényletet hajtottak végre a jemeni hadsereg egyik támaszpontja ellen az ország dél-keleti részén, Mukallában – írja az MTI egy jemeni katonai forrás alapján. Egy másik forrás szerint a támaszpontnál csak az egyik támadást követték el, a másik kettőt a haditengerészet bázisánál, de szintén Mukallában.

Az autóba rejtett pokolgépek felrobbantását fegyveres összecsapások követték, legalább tizenhat katona meghalt, és sebesültek is vannak. A névtelen forrás szerint a legtöbb áldozat aknamentesítő katona volt. A támaszponton újonc jemeni és egyesült arab emírségekbeli katonák szolgálnak. Az Egyesült Arab Emírségek tagja a jemeni lázadók ellen létrejött, Szaúd-Arábia vezette katonai koalíciónak. 

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, és idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az al-Kaida is megvetette lábát a távoli déli területeken, ahol viszonylag szabadon tevékenykedett.

A Hadramut tartományban lévő várost három hete foglalta vissza a hadsereg az al-Kaida helyi szárnyának fegyvereseitől, ezért a név nélkül nyilatkozó katonatiszt szerint a csütörtöki támadás is feltehetően a terrorszervezet számlájára írható.

Rovatok