Index Vakbarát Hírportál

Mégsem árverezheti el fegyverét a fekete fiút lelövő Zimmerman

2016. május 12., csütörtök 09:13

Mégsem árverezheti el gyilkos fegyverét George Zimmerman, aki néhány éve nagy felháborodást kiváltva lelőtt egy fekete fiút Floridában, írja a BBC. A férfi nemrég bejelentette, hogy a gunbroker.com nevű fegyveraukciós oldalon, 5 ezer dolláros (azaz majdnem 1,4 millió forintos) kikiáltási áron,  bocsátja árverésre a pisztolyt, ám az időközben lekerült az oldalról.

Az eladásra kínált lőfegyver az, amelyet arra használtam, hogy megvédjem az életemet és megállítsam Trayvon Martin brutális támadását

– írta a fegyver leírásában Zimmerman. Meg azt is, hogy ezt "az amerikai történelem egy darabját" már többen is megpróbálták megvenni tőle, például a washingtoni Smithsonian Intézet is. (Ezt később az intézet határozottan cáfolta.)

Az áldozat hozzátartozóinak ügyvédje a Washington Postnak elmondta, hogy a család számára kifejezetten sértő, hogy Zimmerman abból a fegyverből akart pénzt csinálni, amivel szerettüket megölte.

2012 februárjában George Zimmerman önkéntes rendész agyonlőtte a fegyvertelen, 17 éves fekete Trayvon Martint a floridai Sanfordban. A fiú boltba ugrott le, és épp egy rokonához tartott, amikor Zimmerman gyanúsnak találta, ezért követni kezdte, ez vezetett végül összetűzéshez, majd a lövéshez.

Zimmerman önvédelemre hivatkozott, és 2013 júniusában a floridai esküdtszék felmentette a gyilkosság vádja alól. Szövetségi vizsgálat is indult, de nem találták bizonyítottnak, hogy a férfi tettét faji gyűlölet motiválta volna. Az ügy nagy vihart váltott ki, Obama elnök is megszólalt, Zimmerman felmentése után pedig az országban több helyen tiltakozásokat szerveztek.

Rovatok