Index Vakbarát Hírportál

Harminc kisfiút erőszakolt meg egy férfi egy török menekülttáborban

2016. május 12., csütörtök 21:35

Harminc kisfiút erőszakolt meg egy takarító egy délkelet-törökországi, 14 ezer férőhelyes menekülttáborban, írja az MTI a BirGün nevű török lap információira hivatkozva. Az áldozatok 8 és 12 év közöttiek.

A 29 éves vádlottat tavaly szeptemberben tartóztatták le, miután beismerte tettét. A Habertürk hírtévé úgy tudja, az ügyészség 289 év börtönbüntetést kért az elkövetőre.

Úgy tudni, a takarító három hónapon át, mosdókban és mellékhelyiségekben,  bántalmazta szexuálisan a gyerekeket, akiket 1,5 és 5 török líra (mintegy 140 és 475 forint) közötti összegekkel vett rá a hallgatásra.

A kisfiúk a családjuknak panaszkodtak az általuk átéltekről, de a férfira a tábor őrei is felfigyeltek, akik szerint a takarító mindig olyan helyre ment a gyerekekkel, amelyek kiestek a biztonsági kamerák látómezejéből. A férfi azzal védekezett, hogy a kisfiúk bátorították őt a nemi kapcsolatra.

Az ügyről beszámoló török lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a török miniszterelnöki hivatal katasztrófavédelmi igazgatósága által üzemeltetett tábort a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja hibátlannak minősítette. A nizipi mintatáborban egyébként októberben az Index is járt. "A táborban járva az is látható, hogy nincs az az elviselhető körülményeket és biztonságot adó menekülttábor, ahol az ember hosszú távon el tudná képzelni az életét" – írtuk beszámolónkban.

A mintatáborban jól felszerelt iskolába járhatnak a gyerekek

A nizipi tábort áprilisban Angela Merkel, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök együtt is felkereste. Tusk akkor azt mondta: Törökország bánik a leginkább példamutatóan a menekültekkel az egész világon.

A katasztrófavédelmi igazgatóság állítólag nem tudott a gyerekekkel történtekről. Közleményükben azt írták: a takarító nem volt büntetett előéletű, és már meghozták a megfelelő óvintézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Közben a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt közölte, hogy pénteken négyfős vizsgálóbizottságot küld a helyszínre.

Nem csak a menekülttáborokban élő gyerekek vannak veszélyben

Közben egy nemzetközi szervezet, az ECPAT közzétett egy tanulmányt, amely szerint az elmúlt húsz évben egyre több gyermek vált szexuális bántalmazások áldozatává, a probléma pedig a világ valamennyi országát, illetve térségét érinti.

A kutatásból az is kiderül, hogy az elkövetők már nem feltétlenül nyugati országokból érkező, fehér, jómódú, idős férfiak. Többé nincs tipikus elkövető, a szexuális bűnözők akár alkalmi vagy vendégmunkások, sőt, civilszervezetek önkéntesei is lehetnek.

A jelenséget a tanulmány a turizmus fejlődésével és az új, a névtelenség megőrzését segítő technológiák elterjedésével magyarázza. A dokumentum szerint húsz évvel ezelőtt még fel lehetett rajzolni egy hozzávetőleges térképet az elkövetők tartózkodási helyéről és kedvelt úti céljaikról, mára azonban a származási és célországok határai összemosódtak.

Rovatok