Index Vakbarát Hírportál

Nő is lehetne diakónus, gondolkozik a Vatikán

2016. május 12., csütörtök 20:11

Lehetségesnek nevezte a női szerpapság intézményesítését Ferenc pápa csütörtökön, és egy bizottság felállítását kérte a téma tanulmányozására, írja az MTI.

Az egyházfő a világ minden tájáról érkezett, női szerzetesrendek főnőkasszonyainak fogadásán jelentette be a bizottság felállítását. A nőket bevonni az egyházi konzultációba és döntéshozatalba a pápa szerint nem feminizmus, mivel az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült minden személy joga, a nők joga is.

Ferenc pápa beiktatása óta szorgalmazza a nők egyházi szerepvállalását, beszédeiben dicséri a nők problémamegoldási képességeit, idén pedig úgy módosította a nagycsütörtöki lábmosás szertartást, hogy laikus és szerzetes nők lábát is moshatják a papok.

Walter Kasper német bíboros szerint Ferenc pápa ellenállással fog az egyházban találkozni, mivel a diakónus-szolgálatban sokan a pappá szentelés előszobáját látját. A bíboros és Carlo Maria Martini néhai milánói érsek már korábban javasolták a női szerpapság engedélyezését, szerintük az egyházban most is rengeteg nő végez ilyen jellegű feladatokat.

A diakónus II. vatikáni zsinat szerint megszabott feladata a keresztség, az oltáriszentség kiszolgáltatása, közreműködés házasságkötésben, temetés, zsolozsma, paraliturgiák vezetése. A misén felolvassa az evangéliumot, homíliát mondhat, a püspöknek, papnak segédkezik.

Rovatok