Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában nem gond, ha nincs jogi diplomája a főügyésznek

2016. május 12., csütörtök 12:22

Jurij Lucsenko, korábbi belügyminisztert most már nem akadályozzák az ukrán törvények abban, hogy főügyész legyen. Az ukrán parlament csütörtökön úgy módosította a közigazgatási törvényt, hogy a pozícióhoz ne kelljen se jogi végzettség, se a területen szerzett 10 évnyi tapasztalat. Lucsenko ugyanis egyikkel sem rendelkezik, de ezután szinte biztosan kinevezik, írja a Reuters.

A döntés miatt csalódott lehet majd az Ukrajnának pénzügyi segélyt folyósító Európai Bizottság. Brüsszel többször kifogásolta, hogy nem egy jogi szakembert neveznek ki a posztra, de azzal sem értettek egyet, hogy a papíron független ügyészi hivatalt az a Lucsenko vezetheti, aki az ukrán elnök egyik legrégebbi harcostársa.

Petro Porosenko államfő korábban azzal vádolt Viktor Sokint, az előző főügyészt, hogy akadályozza a korrupcióellenes nyomozásokat. Sokin elutasította az elnök vádjait, szerinte a törvényi felhatalmazásának megfelelően végezte munkáját.

A törvényről szóló szavazást bekiabálásokkal zavarták az ellenzéki képviselők. Szerintük a kormánypártok és az elnök ügyei így feltárhatatlanok lesznek. 

Rovatok