Index Vakbarát Hírportál

Nem örül a Romániába telepített rakétáknak Putyin

2016. május 13., péntek 20:17

Az Egyesült Államok csütörtökön hozta működésbe európai rakétapajzsának Romániába telepített elemeit - írja az MTI. A közel 170 hektáron elterülő, 800 millió dolláros költséggel megvalósult romániai támaszpontra egyebek mellett ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas 44 elfogórakétát és egy nagy teljesítményű radart telepítettek.     

A szakértők szerint amíg Washington felfogásában a rakétapajzs saját és Európa védelmét szolgálja, addig a Kreml úgy tekint az amerikai rakétavédelmi rendszerre, hogy az aláássa az orosz nukleáris elrettentő erőt.

Putyin szerint nem rakétavédelmi rendszerről van szó, hanem az Egyesült Államok nukleáris stratégiai képességének növeléséről Kelet-Európában. Hozzátette, a rakétavédelmi rendszerek telepítése fenyegetést jelent Oroszországra.  Szerinte azoknak, akik a rakétavédelmi rendszerek telepítéséről határoztak országukban, tudniuk kell, hogy eddig kényelemben, békében és biztonságban éltek, azonban most Oroszországnak el kell gondolkodnia azon, hogyan csökkentse a biztonságát érő fenyegetéseket. 

A szerződés földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek felszámolásáról rendelkezik. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben határozták meg. A Romániába telepített elfogórakéták hatótávolsága 500 kilométer, és maximális sebességük óránként 9600 kilométer.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem lesz részese fegyverkezési versenynek, de a hadsereg átfegyverezésének keretein belül a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait.

Rovatok