Index Vakbarát Hírportál

100 euróért fuvarozzák a magyar kerítéshez a szerb taxisok a menekülteket

2016. május 13., péntek 11:53

Naponta több, menekültekkel teli taxi is indul Szabadkáról a magyar határkerítéshez. Jelenleg egy tíz kilométeres fuvarral kb. 80-100 eurót keresnek a taxisofőrök, számolt be tapasztalatairól az Irish Times tudósítója

Magyarország a következő állomás. Tudjuk, hogy a határon kerítés van, de muszáj valahogyan továbbjutnunk. Ha nem tudjuk legálisan megcsinálni, akkor más módon próbálkozunk.  

- mesélte egy 32 éves iraki tanár az ír újságírónak. Az egyébként csöndes település állomására még mindig naponta több menekültekkel zsúfolt busz fut be Belgrád felől. 

A szabadkai buszállomáson több tucatnyi menekült várakozik rendszeresen, köztük gyerekek és csecsemők, akiket ENSZ-es és helyi önkéntesek látnak el. 

A migránsokat Horgos és Kelebia mellett teszik le a taxisok, ahonnan már az ő problémájuk, hogy hogyan jutnak át magyar területre. "Folyamatosan érkeznek a menekültek" - nyilatkozta a lapnak Bacskulin István, Horgos polgármestere: "a sofőrök minden este lerakják őket a két falunál, ahol aztán utat keresnek a kerítésen át, sok helyen meg is bontják".

A menekültek legális módon csak a kijelölt tranzitzónákon keresztül juthatnak be az országba, de naponta csupán hatvan embert engednek be a hatóságok. Mivel elsősorban nőket és gyerekeket, ezért a családok szétszakadnak - erről korábban mi is írtunk -, sok férfi tölt akár heteket is a kerítés tövében.

Ilyen például Ahmed Husszein is, aki Lahoréból érkezett. Ahogyan az Irish Times tudósítójának elmondta, két hétig élt a kerítés mellett. Ahmed a legális utat szeretné választani, de mesél arról is, hogy minden este lehetősége lenne illegálisan átjutni a kerítésen. "A csempészekkel minden este mennek el emberek, és nem térnek vissza. 100 eurót fizetnek vagy 200-at, hogy átjussanak a kerítésen." Ő mégis türelmesen vár: "Mi csak biztonságos helyre szeretnénk menni, ahol békésen dolgozhatunk. Legálisan szeretnénk odajutni - de erre Európa nem ad esélyt".

Az Indexnek a tranzitzónákban uralkodó állapotokról szóló riportjait itt, itt és itt lehet elolvasni.

Rovatok