Index Vakbarát Hírportál

Lángol Európa egyik legnagyobb gumitelepe

2016. május 13., péntek 23:44 | hét éve frissítve

Madridtól negyven kilométerre lángol Európa egyik legnagyobb gumiabroncs-temetője. A spanyol fővárosnak a lerakathoz közel eső végén található, El Quinon de Sesena nevű lakótelepéről körülbelül kilencezer embert szállítottak buszokkal ideiglenes szálláshelyekre. A füstöt Madridból is látni lehetett, így a lakótelepen élők 80 százaléka már korábban, saját elhatározásból úgy döntött, hogy átmenetileg elhagyja otthonát, mivel aggódtak, hogy a szélirány megfordul, és az égő gumi fekete füstjét feléjük fújja.

 A hatóságok először nem rendelték el az evakuálást, de végül azért változtattak döntésükön, mert az időjárás előrejelzések szerint a késő esti órákban kedvezőtlen  széljárás volt várható.

A lángok pénteken a kora reggeli órákban csaptak fel. Több mint 11 hektáron mintegy 70-90 ezer tonna használt autógumit tároltak. A körülbelül 5 millió  gumi háromnegyede ég hatalmas, gomolygó füsttel. A tűzoltóság ellentűzzel akadályozta meg, hogy az ipartelepen tovább terjedjen a tűz, aminek az eloltása napokig fog tartani, de akár két hétig is eltarthat. 

A tűzoltónak szombat kora délutánra sikerült lokalizálniuk a tüzet, és bár még eloltani nem tudták, a hatóságok visszaengedték otthonaikba a térségből evakuált lakosokat. Castilla-La Mancha regionális önkormányzata azonban kikötötte, hogy az utcán mindenkinek védőmaszkot kell viselnie.

A gumitemető régóta okoz gondot a helyeiknek, mégsem sikerült eddig elérni, hogy felszámolják. A telep 2009 óta illegálisan működik, tulajdonosára számtalan, összesen már-már az egymillió eurót közelítő összegű bírságot szabtak ki, és három hónap börtönre ítélték, azonban ő nyomtalanul eltűnt. Az abroncstengernek annyi haszna van, hogy legalább a fotósokat megihleti, a legjobb képekből itt lapozgathat végig egy galériát>>>>>>>>

Rovatok