Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az utolsó amerikai, aki még a 19. században született

2016. május 13., péntek 17:11

116 éves korában, New Yorkban meghalt Susannah Mushatt Jones, akit a világ legidősebb embereként tartottak számon, írja a BBC. Ő volt az utolsó olyan amerikai, aki még a 19. században született. Két századfordulót élt meg, húsz amerikai elnököt látott hivatalba lépni.

Jones egy alabamai farmon született 1899 júliusában, egy 11 gyerekes családba. A nagyszülei rabszolgák voltak, a szülei a földeken dolgoztak. 

Egy fekete lányoknak fenntartott különleges iskolába járt, 1922-ben végezte el a középiskolát. Dadusként költözött New Yorkba. Később segített létrehozni egy ösztöndíjat fiatal afro-amerikai nők számára.

Élete végéig aktív maradt, 106 éves koráig feladatot vállalt abban az idősek otthonában, ahol élt.

Mindig azt mondogatta, hogy a sok alvás és a nem ivás, nem dohányzás a hosszú élete titka, de a - nem túl egészséges - örömöket sem tagadta meg magától. A Time Magazine-nak arról mesélt egy tavalyi interjúban, hogy minden nap megeszik négy csík bacont rántottával. Szerette nagyon a minőségi csipkefehérneműt is, egyszer állítólag azt mondta az ápolóknak egy orvosi vizsgálatkor, hogy az ember sosem lehet elég öreg az ilyesmihez.

A halála után a világ legidősebb embere most (a nyilvántartottak között) a 116 éves Emma Morano, aki Olaszországban él. Ő 1899 novemberében született.

Rovatok