Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a bikinis plakátokat, mert negatív testképet alakíthatnak ki

2016. május 13., péntek 13:15

Trondheim, Norvégia harmadik legnagyobb városa betiltotta a félig meztelen modelleket ábrázoló plakátokat. Az érvelés az, hogy negatív testképet alakíthatnak ki az emberekben, írja a The Independent. Ez azt is jelenti, hogy többé nem szerepelhet sem férfi, sem női fehérneműs, vagy fürdőruhás modell nyilvános hirdetéseken.

Az ügyről kedden szavazott a városi tanács. A pontos részleteket még tárgyalják, mivel nem olyan egyszerű meghatározni, mi számít félmeztelennek, vagy hiányos öltözetnek, de a fő kérdésben már döntöttek:

nem akarnak fürdőruhában pózoló karcsú modelleket látni a városban.

Catlin Roper, a nők eltárgyiasítása ellen küzdő feminista szervezet, a Collective Shout kampánymenedzsere a norvég esetre reagálva elmesélte, mennyire örül ennek a fejleménynek, és reméli, a kezdeményezést több város és ország is átveszi majd. 

Magyarországon egyébként legutóbb az Ádám keresi Évát c. sorozat plakátjai kapcsán tiltakoztak többen. A teljesen meztelen modellekkel reklámozó műsor hirdetései ellen petíció indult, és volt olyan többgyerekes anyuka, aki levelet írt a média- és hírközlési hatóságnak. Több ellenvetése közül az egyik az volt, hogy lányában negatív testkép alakulhat ki önmagáról, hiszen látva a plakátokat, olyanná szeretne majd válni, mint a képeken pózoló modellek.

Rovatok