Index Vakbarát Hírportál

Radikális megoldást akar a menekültválságra? Tessék!

2016. május 14., szombat 14:13

Radikális megoldással oldaná meg a menekültproblémákat David Miliband volt brit külügyminiszter: az összes menekülttábort bezáratná, lakóinak letelepedési és munkavállalási engedélyt biztosítana. 

A jövőt nem a táborok jelentik, hanem az, hogy az embereknek munkalehetőséget biztosítunk, a gyerekeiket integráljuk az oktatási rendszerbe, és a társadalom tagjaivá tesszük őket.  

A jelenleg az International Rescue Comitee nevű menekültekkel foglalkozó civil szervezet igazgatójaként dolgozó Miliband felvetése alapján a globálisan nagyjából 60 milliósra tehető menekültnépesség 90 százalékát kéne ily módon integrálni, a "legsebezhetőbb" 10 százalékot - például az árvákat vagy az orvosi segítségre szorulókat - pedig a leggazdagabb országoknak kéne befogadnia. A volt munkáspárti politikus megjegyzi, hogy ez a fejlett országok érdekeit is szolgálja:

A menekültek vagy rendezetlenül, illegális utakon és veszélyek közepette érkeznek meg Európába, vagy pedig szervezett, törvényes és rendezett módon jönnek. (..) Ez utóbbi messze kívánatosabb.

Miliband elégedetlen a jelenlegi táboralapú megoldásokkal, a 330 ezer fős kenyai Dadaab-hoz hasonló óriási táborok ugyanis

a tegnap problémáira voltak válaszok, nem a holnap problémáinak megoldására

Kevésbé költőien szólva: a válságövezetek peremén található táborokban évekig - vagy mint a libanoni palesztin menekülttáborokban - évtizedeken át tétlenül nyomorognak az emberek, kiszolgáltatott helyzetük pedig

mágnesként vonzza a bűnözőket és a terroristákat.

(Guardian)

(Borítókép: David Miliband Fotó: Andrew Yates/AFP)

Rovatok