Index Vakbarát Hírportál

Azerbajdzsán Törökországgal és Grúziával hadgyakorlatozik

2016. május 15., vasárnap 17:47

Azerbajdzsán Törökországgal és Grúziával közös hadgyakorlatokat jelentett be, amelyek fokozhatják a feszültséget a szomszédos Örményországgal a hegyi-karabahi konfliktus rendezését szolgáló bécsi tárgyalások előtt. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor kezdenék meg a gyakorlatokat.

Zakir Hasanov azeri védelmi miniszter azt mondta, hogy a kőolaj- és gázvezetékek védelmét célzó közös gyakorlatokat is tartanak majd. A másik két ország védelmi minisztereivel tartott találkozón a térség katonai-politikai helyzetéről, biztonsági kérdésekről, illetve a stabilitás biztosításának lehetőségeiről tanácskoztak, így szóba került a hegyi-karabahi konfliktus is.

Az örmény védelmi tárca szóvivője nem fűzött megjegyzést ahhoz, milyen kihatással lehetnek a hadgyakorlatok a hegyi-karabahi békefolyamatra nézve. Az azeri és örmény elnökök, valamint orosz, amerikai és francia diplomaták hétfőn találkoznak Bécsben, hogy megtárgyalják a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet, írja az MTI.

Évtizedes konfliktus

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah ügye miatt. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogyan lényegében Örményország is. A háborús állapotokat az 1994 óta érvényes, Moszkvában kötött fegyverszünettel próbálták rendezni, azt azonban mindkét oldalon rendszeresen megsértik.Hegyi-Karabahról bővebben itt>>>

Rovatok