Index Vakbarát Hírportál

Brit kilépési kampány: EU = Hitler

2016. május 15., vasárnap 11:15 | aznap frissítve

A britek EU-kilépése mellett kampányoló konzervatív politikusok látszólag már annyira nem tudják, mivel riogassanak, hogy eljutottak a végső érvig, miszerint az unió ugyanazt akarja, mint Hitler. 

Legalábbis erről beszélt Boris Johnson londoni expolgármester, aki a Konzervatív Párt elnöki tisztségére pályázik, és vélhetően ennek érdekében az utóbbi időben a kilépési kampány arcává tette magát.

Johnson azt mondta a Sunday Telegraphnak, hogy már "Napoleon, Hitler, más emberek is megpróbálták" egyesíteni Európát és visszahozni "a rómaiak alatti békét és prosperitást", de ez "mindig tragédiába fulladt". Szerinte ezek a próbálkozások azért nem járhatnak sikerrel, mert az emberek nem hisznek Európa eszméjében.

Úgy fogalmazott: az EU ugyanúgy európai szuperállamot akar, mint Hitler.

A legfrissebb felmérések szerint teljesen megjósolhatatlan a brit EU-népszavazás kimenetele, a kilépést és a bennmaradást támogatók nagyjából ugyanannyian vannak.

Az országban június 23-án tartanak referendumot a kérdésről, és amint Johnson szavai is jelzik, a kampányolók kezdenek kifogyni az épeszű érvekből.

A konzervatív álláspontról korábban itt írtunk részletesen.

Rovatok