Index Vakbarát Hírportál

Törökországban lezárták egy ellenzéki párt kongresszusát

2016. május 15., vasárnap 15:29

A rendőrség elkordonozta azt az ankarai hotelt, ahol a török ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) tartott volna kongresszust - írta a Reuters.

A párt egyik szárnya azt tervezte, hogy a tisztújításon megpróbálják elmozdítani Devlet Bahceli pártvezért, aki le akar paktálni Recep Tayyip Erdogan államfővel. Erdogan pártjának ugyanis szüksége van az MHP segítségére is ahhoz, hogy növeljék az államfő jogköreit.

Bahceli és a hozzá lojális párttagok hajlandóak lennének megszavazni az államelnöki jogkörök kiterjesztését, ami Erdogan régi vágya. A párt több száz tagja azonban fellázadt ellene, és ezért ki akarják ebrudálni.

Bahceli ellenzéke szerint a vasárnapi akció mögött is Erdogan áll. Közleményükben azt írták, hogy a kormány megpuccsolta az igazságszolgáltatást, az alkotmányos és törvényi rendet gyakorlatilag felfüggesztették az országban. Az MHP irányváltása pedig Erdogan rémálma.

Az MHP egyébként 16 százalékot kapott a tavalyi parlamenti választásokon, ezzel a harmadik legnagyobb párt az ankarai törvényhozásban.

Rovatok