Index Vakbarát Hírportál

Az USA döntött: felfegyverzik a líbiai kormányt az Iszlám Állam ellen

2016. május 16., hétfő 18:03

Az Egyesült Államok és más világhatalmak készek fegyvereket szállítani Líbia nemzetközileg elismert kormányának az Iszlám Állam és más terrorista szervezetek elleni harcához - derül ki a bécsi Líbia-konferencia zárónyilatkozatából, amely az AP amerikai hírügynökség birtokába került.

Líbia ENSZ-embargó alatt áll, hogy távol tartsák a terroristákat és az ország ellenőrzéséért küzdő rivális milíciákat a fegyverektől. Ugyanakkor a zárónyilatkozatot az Egyesült Államok mellett a világszervezet Biztonsági Tanácsának másik négy állandó tagja is aláírta, illetve a bécsi konferencián részt vevő több mint 15 másik állam is, jelentette az AP alapján az MTI. Az iratban az olvasható, hogy a zárónyilatkozatot aláírók

készek válaszolni a líbiai kormány katonai kiképzés és felszerelés iránti kérelmeire.

A nemzeti egységkormány bejelentette szándékát, hogy az ENSZ líbiai szankciókban illetékes bizottságának a fegyverembargó alóli kivételi kérvényeket terjeszt elő, hogy beszerezhesse a szükséges fegyvereket és hadianyagot az Iszlám Állam elleni harchoz - olvasható a dokumentumban. "Teljes mértékben támogatjuk ezeket az erőfeszítéseket, miközben továbbra is fenntartjuk az ENSZ-fegyverembargót" - fűzték hozzá az iratban.

Több mint 20 állam magas rangú diplomáciai képviselőit várták Bécsbe hétfőn, hogy John Kerry amerikai és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterek vezetésével a líbiai konfliktusról tanácskozzanak. A megbeszéléseken az egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs is részt vesz.

Közben Líbiában a világszervezet által támogatott elnöki tanács jóváhagyta, hogy a kormányzat 18 minisztere megkezdhesse hétfőtől munkáját, dacára annak, hogy eddig nem kaptak parlamenti felhatalmazást. A Tripoliban március végén az ENSZ közvetítésével létrejött új egységkormány fennhatóságát a kelet-líbiai Tobrukban működő, a nemzetközi közösség által elismert parlament egyelőre nem fogadta el hivatalosan.

Rovatok