Index Vakbarát Hírportál

Lemond a legnagyobb szlovák ellenzéki erő vezetője

2016. május 16., hétfő 22:51

Richard Sulík, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki csoportosulásának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke és európai parlamenti képviselője hétfőn Pozsonyban bejelentette: a mozgalom júniusi, rendkívüli kongresszusán lemond pártelnöki posztjáról, írja az MTI

A TASR szlovák hírügynökség szerint a pártelnök indoklásként a márciusi parlamenti választásokat követő "áldatlan vitákat" jelölte meg. Ugyanakkor hozzátette: a rendkívüli kongresszuson ismét indulni fog a pártelnöki posztért.

Véget akarok vetni annak a helyzetnek, hogy a nyilvánosság előtt mossuk a szennyesünket

- jelentette ki Sulík, felidézve, hogy 2012-ben is rontott a párt támogatottságán a belső viták nyilvánosságra kerülése.

Az SaS a 2016-os parlamenti választásokon a szavazatok 12,1 százalékát szerezte meg. Egy ideig úgy tűnt, a többi kisebb jobboldali párt támogatásával sikerül kormányt alakítaniuk. Ez végül nem jött össze, mert két jobboldali párt, a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt illetve a volt államfőjelölt, Radoslav Procházka vezette Háló kormánykoalícióra lépett Robert Fico a győztes pártjával és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS).

Rovatok