Index Vakbarát Hírportál

13 tonna kokaint foglaltak le Bolíviában

2016. május 17., kedd 16:28

13,3 tonna kokaint és 80 tonna marihuánát foglaltak le a bolíviai rendőrség, írja az MTI. A kábítószer-ellenes különleges egység vezetője hétfő este jelentette be, hogy január és május között tartott ellenőrzések alatt több, mint ezer alkalommal csaptak le az illegálisan termesztett szerekre. Összesen 1250 embert vettek őrizetbe, akik közül a legtöbb bolíviai, vagy más észak-amerikai országból származik, de vannak köztük franciák, olaszok, spanyolok és németek is.

Bolíviában egyébként nem nehéz kábítószert gyártani, hiszen nagyon sok őserdő, park, és rezervátum van az országban, ahol könnyen elrejthető egy-egy illegális gyár. Csak az utóbbi 4 hónapban 1662 ilyen üzemet zárt be a rendőrség. Az országban egyébként nagy hagyománya van a kokacserje termesztésének, vallásos és gyógyászati céllal használják fel a kokalevelet. Ezért Evo Morales elnök 2008-as hatalomra kerülésekor célul tűzte ki a termesztés legalizálását.

Morales egy 2009-es bécsi drogkonferencián tüntetőleg nyilvánosan rágcsálta egy kokacserje levelét, és sok harc után 2011-ben elérte, hogy Bolívia csatlakozhasson az ENSZ kábítószer-ellenes egyezményéhez, úgy, hogy a növény legálisan fogyasztó maradt nyers formában. A bolíviai hagyományokat tisztelte meg Ferenc pápa is, aki tavaly júliusi látogatása előtt megkérte vendéglátóit: érkezésekor kokalevéllel várják. Bolívia mint fő kokacserje-termesztő ország (Kolumiba és Peru mellett) rengeteg illegális szert is előállít, ezért próbálja a helyi rendőrség törvényes kereteken belül tartani a termesztést.

Rovatok