Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal és gumibotokkal oszlatta fel a tüntetést a kenyai rendőrség

2016. május 17., kedd 20:11

Brutális erőszakkal lépett fel a kenyai rendőrség Nairobiban hétfőn. A hatóság könnygázt és vízágyúkat is bevetett, sok tüntetőt brutálisan meg is vertek, írja a BBC.

Az emberi jogok Kenyai Nemzeti Bizottsága, egy helyi jogvédő csoport emelt szót a történtek ellen A rendőrök hozzáállása minősíthetetlen, mondják. "Amikor a rendőrség ilyen büntetlenül szegi meg a törvényt, elveszti legitimitását az emberek szemében."

Kenya rendőrfőnöke, Joseph Boinnet, válaszként belső kivizsgálást ígért, de elmondta, a rendőrök a lázadást és a fosztogatást fékezték meg, ezek pedig törvénybe ütköznek. Kedden 15 ellenzéki tüntetőt ítélt el a bíróság, mivel egy illegális tüntetésen vettek részt Nairobiban. Az elítéltek tagadták a legsúlyosabb vádat, miszerint felfegyverezve próbálták meg a békét megzavarni. A rendőrség azt állítja, azért lépett közbe, hogy megfékezze a törvénytelenséget.

Az ügyhöz a kenyai püspök, Alfred Rotich is hozzászólt a katolikus püspökök kenyai konferenciáján. Békéért könyörgött és elmondta, a következő évi általános választást nem a halálnak és a rombolásnak kellene, hogy fémjeleznie. "Békés és harmonikus választásokat kell tartanunk, anélkül, hogy az ország szétszakadna" - mondta.

A tüntetést egy ellenzéki vezető, Raila Odinga hirdette meg a választási bizottság feloszlatását követelve. Az aktuális bizottságot Odinga elfogultsággal vádolta, ezért egy másik felállítását követeli.

Odinga és a mostani elnök, Uhuru Kenyatta a két legesélyesbbje a következő évi választásoknak. A jelenleg elnököt és kormányát már többször figyelmeztették az országban tomboló erőszakosság miatt. 2014-ben már a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság is tett szemrehányásokat Kenyattának. Egy kutatás szerint csak 2007 és 2008 között 1200 embert öltek meg etnikai okok miatt.

Rovatok