Index Vakbarát Hírportál

Javában tart a kínai haderő modernizálása

2016. május 17., kedd 15:47

A Pentagon éves jelentésében beszámol róla, hogy Kína hadseregreformjával új szakaszba lép, írja a Foreign Policy. Hszi Csinping kínai elnök a jelentés szerint elsöprő átalakításokat hajt végre a kelet-ázsiai nagyhatalom fegyveres erőiben.

A jelentés szerint Hszi több fronton próbál modernizálni és változtatni.

A jelentésben azt is kiemelik, hogy Kína a tágabb régióban is növeli befolyását, például a dél-kínai tengeren zajló területvita középpontjában álló Spratly-szigeteken – melyeket Kína magáénak vall –mostanra három kilométeres katonai leszállóhelyek épültek, amik a kínai légierő bármilyen egységét képesek kiszolgálni. (A dél-kínai tengeri konfliktusról itt és itt olvashat)

Közben pedig a korábban elsősorban önvédelemre fókuszáló kínai fegyveres erők elkezdték kiépíteni a befolyásukat a tágabb régióban is. Kína első tengerentúli bázisát nyitotta meg Dzsibutiban, és több fontos logisztikai állomása is van az Indiai-óceánon. A korábban globális konfliktusokba be nem avatkozó ország hadserege ma békefenntartó és és nemzetközi kalózkodás elleni küldetésekben is szerepet vállal. 

Abraham Denmark, a Pentagon kelet-ázsiai térségért felelős helyettes államtitkára szerint Kína erőfitogtatása „szándékosan a konfliktusküszöb alatt marad," de a cél az, hogy jelezze Kína képességét területigényeinek megvédésére.

Joseph Dunford, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke októberi beiktatása óta először találkozott a kínai legfőbb katonai vezetővel, Fang Fenghui tábornokkal. Dunford beszélt az együttműködés fontosságáról is, de hangoztatta, hogy a feszültségek elkerülése mellett az Egyesült Államok kész megvédeni a nemzetközi rendet és dél-kínai tengeri szövetségeseit, valamint érdekeltségeit.

A régió több országa, a növekvő kínai katonai hatalom nyomására, politikailag egyre közelebb húz az Egyesült Államok felé.

Rovatok