Index Vakbarát Hírportál

Ha nem akarunk bevándorlókat, akkor a csecsemők ellen is fel kell lépnünk

2016. május 18., szerda 17:37

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, Peter Dutton kedden a parlamentben arról beszélt, hogy azért nem szabad az országnak több bevándorlót befogadnia, mert még a saját nyelvükön sem tudnak írni és olvasni, nemhogy angolul. "Azt is biztosra vehetik, hogy a bevándorlók ausztrál állampolgárok munkáit fogják elvenni" - mondta. Dutton felszólalása óriási vitát váltott ki, ami alapján sejthető, hogy a bevándorlás lesz a közelgő ausztrál választások egyik nagy témája (júliusban lesznek választások) - derül ki a BBC cikkéből.

Az OECD adatai szerint Ausztrália népességének 26 százaléka, nagyjából 5,8 millió ember nem Ausztráliában született, akik közül sokaknak választójoga is van. A kijelentést követő vitákban közülük sokan adtak hangot nemtetszésüknek. Többen kételkedtek a Dutton által emlegetett írástudással kapcsolatos statisztikák valódiságában, mások pedig arra emlékeztettek, hogy Dutton sztereotipizálja a bevándorlókat, és külföldön született híres ausztrálokat hoztak fel ellenpéldaként.

Többen megemlítették Mundzsed al-Muderiszt, az ország egyik leghíresebb ortopéd orvosát, aki hajón érkezett az országba. Al-Muderisznek el kellett menekülnie Irakból, amiért nem volt hajlandó a teljesíteni a hadseregben azt a parancsot, hogy vágja le a dezertőrök fülét. A mások sokat emlegetett bevándorló Hieu Van Le, Dél-Ausztrália szövetségi állam kormányzója  volt, aki  1977-ben szintén hajón menekült el Vietnamból.

Páran kiálltak Dutton mellett az online vitákban, de általában gyorsan elnyomták őket a Dutton-ellenes hangok. Az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull is kiállt Dutton mellett, és remek bevándorlásügyi miniszternek nevezte. "A háború sújtotta övezetekből érkező emberek közül sokan még soha nem dolgoztak munkahelyen, többen még csak iskolába se jártak. Sokan még a saját nyelvükön sem tudnak írni és olvasni" - mondta Turnbull.

Julie Bishop külügyminiszter is kiállt a bevándorlásügyi miniszter mellett: azt mondta, egyetért azzal, hogy a bevándorlók elveszik a munkát. Dutton minisztériuma később közleményt adott ki, amiben statisztikákkal bizonyítják, hogy a bevándorlók nagy része tényleg írástudatlan. Ehhez a rádiós műsorvezető, Lewis Hobba annyit szólt csak hozzá Twitteren, hogy a bevándorlókon kívül van egy másik csoport is, akik nem tudnak olvasni, és elveszik a munkákat, és ezek az ausztrál babák, így őket is érdemes lehet akkor megállítani.

Rovatok