Index Vakbarát Hírportál

Az egyik brüsszeli támadó végrendeletét találhatták meg egy számítógépen

2016. május 18., szerda 23:01

A francia sajtó értesülései alapján a brüsszeli Zaventem repülőtéren márciusban végrehajtott terrortámadás egyik résztvevőjének, Mohamed Abrininek a végrendeletét találhatták meg egy számítógép kuka mappájában - írja a BBC.

A dokumentumot Schaaerbeekben találták egy számítógépen. A brüsszeli kerület a párizsi támadók és a zaventerni robbantóknak is rejtekhelye lehetett. Abrini azért tehette a kuka mappába a dokumentumot, hogy ne hagyjon nyomokat maga után, de arra nem gondolt, hogy ez a művelet nem jelent automatikus törlést. Az írást a Max Roos utcában találták egy lakásban egy nappal a március 22-i bombatámadás után. A nyomozók korábban már felfedték, hogy a gépen volt egy szöveg, amit Ibrahim el-Bakroui írt, aki egy másik zaventerni támadó volt.

Abrini áprilisban azt mondta a kihallgatáson, hogy "egy légynek sem ártana", de a szöveg szerint támogatta a novemberi párizsi terrortámadást, és maga is mártírként akart meghalni. Abrini azt írta, hogy a testvére 2014 júniusában lett bombatámadás áldozata Szíriában, és ezt követően fordult a valláshoz, és ekkor csatlakozott az Iszlám Államhoz is. Abrinit egy Bruges-i börtönben tartják fogva április 8-i elfogása óta. Azóta a párizsi támadásokkal kapcsolatban is kihallgatták.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember halt meg. A belga hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

A brüsszeli terroristák bonyolult kapcsolati hálóját itt rajzoltuk le átláthatóbb formában:

Rovatok