Index Vakbarát Hírportál

Kurd harcosokat ápolnak titokban a Honvédkórházban

2016. május 18., szerda 06:32

2014 óta ápolnak a Honvédkórházban kurd harcosokat, akik az Iszlám Állam elleni harcban sebesültek meg

– állítja a Magyar Idők szerdai számában Dezső Tamás asszirológus, hadtörténész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának volt dékánja, aki ásatásai révén jó kapcsolatokat ápol az Észak-Irakban (is) élő kurd néppel. Dezső elmondta, hogy 2014-ben az ő közvetítésével kezdődtek tárgyalások arról, milyen segítséget tud nyújtani a magyar állam az iraki kurd harcosoknak (pesmergák-nak) az Iszlám Állam elleni harcban. Ekkor merült fel az egészségügyi támogatás igénye.

Azóta „bizonyos rendszerességgel” érkeznek a fővárosi kórházba sebesült kurd harcosok, akik közül jelenleg is ápolnak néhányat az intézményben.

A pesmergák magyarországi ellátására és rehabilitációjára a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján van lehetőség.

A magyar kormány már a 2014-ben alakul IS-ellenes koalíció előkészületeinél jelezte hazánk részvételi hajlandóságát, először haditechnikai anyagok (lőszerek) átadásával, a későbbiekben pedig a katonai szerepvállalással – a parlamenti döntést követően, 2015 tavaszán mintegy 100 kiképző el is utazott Erbilbe. A Magyar Idők információja szerint

a honvédség 240 tonna lőszert is szállított a kurdoknak.

Azt azonban teljes titoktartás övezte, hogy a Honvédkórház bekapcsolódott a megsebesült kurd harcosok kezelésébe és rehabilitációjába.

A világ talán legnagyobb állam nélküli nemzetiségének számító kurdok történelméről és sajátos politikai helyzetéről itt írtunk alaposabban>>>>>>>>>>>>>>>>

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Honvédelmi Minisztériumnak, amint megtudunk részleteket a gyakorlatról, közöljük.

Rovatok