Index Vakbarát Hírportál

Terrorveszélyre figyelmeztettek Ankarában

2016. május 18., szerda 12:52

Május 19-én terror fenyegetheti a török fővárost a kormánypárt soron kívüli kongresszusa miatt. Az Amerikai Nagykövetség különösen a külföldieket inti körültekintésre, még a békés tüntetések is zavargásba torkollhatnak.

Törökország folyamatosan terrortámadások kereszttüzében áll: megkerülhetetlen a szíriai rendezésben, közben a kurdok autonómiája ellen küzd, Erdoğan elnök kiszámíthatatlan politikája szétzilálja, a helyzeten pedig a civilek vesztenek a legnagyobbat. 

Februárban Ankarában egy, a Kurdisztáni Munkáspárttal kapcsolatba hozható merénylet követelte 28 ember életét , majd  március végén történt támadás , ekkor hét török rendőr meghalt. Az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) első embere, Recep Tayyip Erdoğan elnök szerint a helyzetért Európa is felelős , a dzsihádisták szerinte innen érkeznek a közel-keletre.

Az Amerikai Nagykövetség most arra figyelmeztet, pénteken a nemzeti Ifjúsági és Sportnapon újabb támadásokra lehet számítani, írja a Hurriyet Daily News. A fenyegetettség oka, hogy május 22-én tartja soron kívül kongresszusát az AKP. Aznap Ankarában egész nap számítani kell majd zavargásokra, még a békésnek tervezett tüntetések is komolyra fordulhatnak. A terrorgyanút a török rendőrségtől korábban kiszivárgott titkos információk is alátámasztják.

A nagykövetség szerint az amerikai, és általában a külföldi turisták fokozott veszélyben vannak, a feltételezett támadások a belvárost célozhatják. Ezért azt kérik, fokozottan figyeljenek oda a kongresszusról és a kapcsolatos zavargásokról közölt tudósításokra. A tájékozódni kívánó utazókat a korábban kiadott utazási figyelmeztetéshez irányították.

Rovatok