Index Vakbarát Hírportál

Tovább maradnak a magyarok Maliban

2016. május 18., szerda 20:49

Az eredetileg tervezettnél legfeljebb két évvel tovább maradnak a magyar katonák Maliban, az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán, írja az MTI.

A kormányhatározat szerint a kormány Magyarország európai uniós tagságából adódó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, nemzeti hozzájárulásként az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítéséhez engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség legfeljebb tizenöt (váltási időszakban harminc) katonája "a művelet mandátumában meghatározott ideig", de legfeljebb 2018 májusáig részt vegyen az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013 februárjában jelentette be, hogy Magyarország mintegy 10 kiképzőtisztet küld Maliba.

Rovatok