Index Vakbarát Hírportál

Egyesült skandináv birodalmat vizionál a norvég milliárdos

2016. május 19., csütörtök 23:52

Dániának, Norvégiának és Svédországnak közös államban kellene egyesülnie, javasolja egy norvég milliárdos. Petter Stordalen, egy szállodalánc némileg excentrikusnak ismert tulajdonosa egy lapinterjúban hozakodott elő az ötlettel.

„Nagyjából 10 millió ember él Svédországban, Norvégiában és Dániában 5-5 millió. Húszmilliós népesség jobb lenne, ha autóeladásokról, repülőgépekről vagy innovációról van szó” – érvelt néhány egyszerűnek tűnő piaci szempont bedobásával a Göteborg Postennek.

Gondoljon bele, milyen fantasztikus ország lennénk együtt

– folytatta, és a kölcsönös szinergiák előnyeit ecsetelte, a svéd és dán innovációs lehetőségek és a norvég vállalkozókedv kombinációjában látva a jövőt.

Tőlünk nézve a skandináv országok között talán kisebbek a különbségek, de az északi országok elég összetett érzelmi viszonyban állnak egymással. Ehhez legyen itt csak egy fél perces részlet Lars von Trier misztikus kórházsorozatából, a Birodalomból. Minden epizód ugyanezzel fejeződött be: a Koppenhágában élő svéd főorvos vágyakozva néz Göteborg fényei felé, és a dánokat átkozza olyan áhítatosan kiejtett bűvös szavak kíséretében, mint a Björn Borg és a Volvo.

Ráadásul Stordallen éppen a norvég nemzeti ünnepen dobta be a javaslatát, azon a napon, amikor a norvég függetlenség kivívására, a dán koronából való kiszakadásra emlékeznek. Ennek megfelelően a reakciók is elég ellentmondásosak, bár néhányan lelkesednének egy új skandináv középhatalom gondolatáért, mások inkább azt javasolják a milliárdosnak, hogy inkább először adjon rendes fizetést az alkalmazottainak.

(via The Local)

Rovatok