Index Vakbarát Hírportál

Legalább 5 milliárd dollárt kerestek a csempészek a menekülteken

2016. május 19., csütörtök 20:45

Az Európai Unióba érkező migránsok legalább 90 százalékát külső szereplők, nagyrészt bűnözői csoportok tagjai segítették az útjukon, és a helyzet ebből a szempontból csak romlani fog – áll az Europol-Interpol embercsempészettel foglalkozó friss jelentésében. A riport a migrációs útvonalon lévő országok intézkedéseit is okolja a helyzetért.

A jelentéskészítők becslése szerint az embercsempészetből tavaly 5-6 milliárd dolláros profit realizálódott a szervezett bűnözői csoportoknál, így a menekültválság az egyik legnyereségesebb maffiaüzletág most Európában.

Az embercsempész-hálózatokat lazán szerveződő, a változó politikai-rendvédelmi helyzetekhez gyorsan adaptálódó rendszerekként jellemzi a riport. Ebből fakadóan ezek könnyen tudtak alkalmazkodni a szigorúbb határőrizethez és kerítésekhez, azonnal képesek voltak áthelyezni az útvonalaikat. A szervezett bűnözéssel foglalkozó nemzetközi oldal ennek kapcsán a magyar kerítést emeli ki, amelyet az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a megépítése idején éppen azzal az érvvel támadott, hogy az csak az embercsempészek kezére játssza a menekülteket.

Az Európába vezető migrációs útvonalak közül az elmúlt másfél évben a legjelentősebbé vált dél-kelet-európain keresztül 885 ezren érkeztek az EU-ba az európai rendőrségi statisztikák szerint. A riport kiemeli, hogy több embercsempész-útvonal egyúttal hagyományos drogcsempész-út is. Azzal számolnak, hogy a jövőben a menekültek pénz híján egyre inkább ki lesznek téve annak, hogy a bűnözők drogcsempészként használják őket.

Gyakoribbá válhatnak a dokumentumhamisítások is. Bár ez idáig is elterjedt volt, most azonban a szárazföldi útvonalak szigorúbb ellenőrzése miatt előtérbe kerülhet a légi úton való érkezés Európába, itt pedig a hamis útlevél még alapvetőbb. A jelentés szerint az embercsempészek az út egy részére egyszerűen kikölcsönözhetik számukra a hamis dokumentumokat, és ugyanazokat az igazolványokat több migráns is használhatja az útja során.

Rovatok