Index Vakbarát Hírportál

Megölték az egyik legveszélyesebb dzsihadista vezért Tunéziában

2016. május 19., csütörtök 19:58

A tunéziai hadsereg végzett az Iszlám Állam helyi ágának egyik legveszélyesebb dzsihadista vezérével. Szejfeddín Dzsameli, aki ismert Abu Káká néven is, a Zsund al-Hiláfá (a kalifátus katonái) nevű csoport egyik vezetője volt. A terrorista vezért egy éjszakai rajtaütés során ölték meg egy elit katonai egység tagjai, a razzia során fegyvereket is lefoglaltak.

Tunéziában az egykori államfő 2011-es elűzése óta megnőtt a fegyveres dzsihadista mozgalmak jelenléte. Az Iszlám Állam tavaly három súlyos terrortámadást hajtott végre, ezek összesen hetvenkét halálos áldozatot szedtek.

Március 7-én iszlamisták ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrzőpontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük 13 katona és hét civil is. Tavaly márciusban a tuniszi Bardo Múzeumban 20 turistával és egy rendőrrel végeztek szélsőségesek, júniusban pedig Szúsza strandján 38 külföldi turistát ölt meg egy támadó. 

Tunéziából több ezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz Irakban, Szíriában és Líbiában is. Az észak-afrikai állam, hogy megakadályozza az iszlamista fegyveresek beszivárgását, a Líbiával közös 500 kilométer hosszú határán kétszáz kilométer hosszú akadályrendszert épített. Tunéziának a dzsihadisták elleni harc eddig úgy 3,5 milliárd euróba került. 

Rovatok