Index Vakbarát Hírportál

Revizionista merényletkísérlettel vádolja a román ügyészség a HVIM-eseket

2016. május 19., csütörtök 18:53

Vádat emelt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi vezetője ellen.

Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt felbujtással vádolják. Mindkét férfi továbbra is előzetes letartóztatásban van.

Az ügyészségi közlemény szerint a román hatóságokhoz 2014 óta érkeztek jelzések „a magyarországi szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom romániai szárnyához tartozó személyeknek a saját testi készségeik fejlesztése iránti érdeklődéséről. Ezt az érdeklődést idegen és kettős állampolgársággal rendelkező személyek ébresztették fel, azzal a céllal, hogy erőszakos cselekedeteket kezdeményezzenek autonomista és revizionista célok eléréséért, Nagy-Magyarország visszaállításáért”.

Egy októberi lehallgatott beszélgetésén Szőcs Zoltán azt a feladatot adta a vád szerint Beke Istvánnak, hogy házilag készítsen egy petárdákból összeállított robbanószerkezetet, és hozza ezt működésbe Kézdivásárhelyen december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén.  A bomba a katonai parádé útvonala közelében robbant volna, egy szemeteskukában.

A román hatóságok Beke Istvánt 2015. december 1-jén, Szőcs Zoltánt december végén tartóztatták le.

Székelyföldön sokan megalapozatlannak tartották a hatóság fellépését: Kézdivásárhelyen heteken át esténként felvonulással tiltakoztak a koholtnak vélt vád ellen. Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is tüntettek Beke István mellett. A HVIM erdélyi szervezete korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és azt követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték.

Rovatok