Index Vakbarát Hírportál

Menekültválság: Törökország kiakadt az EU-nagykövetre

2016. május 19., csütörtök 13:28

A török külügy bekérette az ankarai EU-nagykövetet, Hansjörg Habert, mert a diplomata bírálta a Törökország és az Európai Unió között a menekültválság kezelésére létrehozott egyezményt.

A német állampolgárságú Haber újságírók előtt a megállapodásról a múlt héten azt mondta: "Van egy közmondásunk: Kezdd úgy, mint egy török, és fejezd be úgy, mint egy német. Ebben az esetben ez fordítva van."

Törökország felháborodottan fogadta Haber nyilatkozatát, ezért hívatta be a minisztériumba még kedden - írta az MTI a török Anadolu állami hírügynökségre hivatkozva.

Az Európai Unió és Törökország között március 20-án életbe lépett egyezség szerint a görög hatóságok menedékkérelem híján bárkit visszatoloncolhatnak Törökországba, és azokat is visszaküldhetik, akik benyújtották ugyan kérelmüket, de nem jogosultak menekültstátusra.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy az Európai Unió felgyorsítja a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról kezdett tárgyalásokat. Ezek azonban nem haladnak túl jól, részben azért is, mert Recep Tayyip Erdogan török elnök alkuerején felbuzdulva az EU számára egyre szalonképtelenebb lépéseket vállal be.

Ha viszont nem sikerül megállapodni, akkor fennáll a veszélye annak, hogy az EU mégsem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt.

Egyelőre viszont úgy tűnik, az egyezmény elérte célját, az utóbbi időben ugyanis nagyon jelentősen visszaesett a Törökországból az Égei-tengeren át Görögországba érkező menekültek száma.

Rovatok