Index Vakbarát Hírportál

Castilla y Leonban betiltják a bikagyilkolást

2016. május 20., péntek 12:12

Betiltják a Spanyolország északi részén fekvő Castilla y Leon tartományban a bikál leölését a bikafuttatások alatt - írja a Local.es.

A tiltás kiharcolása félsiker a helyi állatvédő csoportoknak, akik régóta lobbiztak ezért a rendeletért, de valójában a rendelet konkrét alkalmazása során fog eldőlni, hogy mire lesz elég a szabályozás, hiszen a bikák leszúrását konkrétan nem tiltották be, csak a meggyilkolásukat.

A rendeletet egyértelműen a Toro de la Vega nevű bikafuttatás megakadályozására hozták, a tordesillasi versenyt ugyanis állatvédők már évek óta próbálják ellehetetleníteni. A verseny során a tömeg hagyományosan futva és lóháton kergeti a bikákat, majd dárdákkal szúrják agyon az állatot.

A konzervatív vezetés által elfogadott rendelet ugyanakkor csak a bikák nyilvános leölésére vonatkozik bikafuttatások esetében, és a még megosztóbb bikaviadalok egyelőre legálisak maradnak. José Antonio de Santiago-Juarez, a konzervatív vezetés tagja azt mondta, hogy "a jelenlegi társadalom igényeihez" igazították a szabályozást, és hogy a bikaviadal "művészet, érzelem, szépség és harmónia" egyben.

Rovatok