Index Vakbarát Hírportál

Izraeli lemondás lett a lelőtt palesztin ügyéből

2016. május 20., péntek 10:11

Lemondott az izraeli védelmi miniszter arra hivatkozva, hogy megbomlott a viszony közte és a kormányfő, Benjamin Netanjahu között. Mose Jaalon a képviselői mandátumát is visszaadta, és "egy időre" teljesen kivonul a politikából – írta a Jerusalem Post. A konfliktus eredete azonban márciusig vezethető vissza, amikor egy izraeli katona fejbe lőtt egy már elfogott, földön fekvő palesztin férfit, aki előzőleg társával együtt egy katona ellen hajtott végre késeléses támadást. A katona vállán sérült meg közepesen súlyosan.

indavidó placeholder
http://indavideo.hu/video/Fejbe_lotte_a_katona_az_elfogott_palesztint

Jaalon szerint elfogadhatatlan volt a katona tette, amely ellentétes a hadsereg által vallott elvekkel, a kormányfő viszont védelmébe vette. A katonát még aznap őrizetbe vették.

Jaalon a pénteki bejelentéssel nem várta meg a Likud tárgyalásait az Otthonunk Izraellel (IB), amely nyomán tavalyi választásokon csak hat parlamenti mandátumot szerzett párt szövetségre lépne a Likud vezette kormánykoalícióval.

Jaalon különösen azt nehezményezte, hogy az IB-t vezető Avigdor Liberman – aki legutóbb tavaly májusig volt külügyminiszter Netanjahu kormányában – megkaphatná a védelmi tárcát. Jaalon "megaterrorizmusnak" nevezte a lehetőséget.

Tekintettel arra, hogy ez Jaalon posztja volt, érthető a kifakadása, bár többről van szó, mint egy munkahelyét féltő sértődött miniszterről. Jaalon ugyanis elemzők szerint megkaphatta volna a külügyi tárcát, amit jelenleg – a regionális együttműködési és a gazdasági minisztériummal együtt – maga a kormányfő visz.

Jaalon távozását az ellenzéki Cipi Livni – aki szintén több minisztériumot vezetett már, külügyminiszter volt 2006-2009 között, Netajahu alatt legutóbb igazságügyi miniszter volt – a becsületesség megnyilvánulásaként értékelte.

Rovatok