Index Vakbarát Hírportál

850 migránst kapcsolt le a líbiai partiőrség

2016. május 22., vasárnap 23:55

A líbiai parti őrség feltartóztatott vasárnap a tengeren 850 menekültet, akik Európába próbáltak eljutni gumicsónakokon, közölte a líbiai haditengerészet szóvivője. Ajub Kásszem tájékoztatása szerint a parti őrség a Tripolitól 45 kilométerre nyugatra fekvő ez-Zavíja város közelében tartóztatta fel őket.

Mind afrikai országokból valók, volt köztük 11 gyerek és 79 nő, közülük 11 várandós, átadták őket az illegális bevándorlással foglalkozó hatóságoknak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eleje óta 1829 migráns veszett a Földközi-tengerbe, nagyságrenddel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, amikor 207-en haltak meg. Sokuknak sikerült elérnie Európa partjait, egyedül Olaszországba 34 ezernél többen érkeztek az év eleje óta.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint a líbiai partok közelében feltartóztatott hajókon utazó menekültek biztonságos visszaszállítása érdekében mielőbb fel kell mérni, hogyan lehetne felszámolni a Moammer Kadhafi diktátor halála óta uralkodó káoszt az észak-afrikai országban.

Rovatok