Index Vakbarát Hírportál

Bomba robbant Szíria háborúmentes részén

2016. május 23., hétfő 11:09

Robbanások rázták meg a szíriai konfliktusban eddig viszonylag érintetlen északnyugati Tartúsz és Dzsabla tengerparti városokat. Összesen legalább 100 ember – vesztette életét, írta a Ria Novosztyi.

A rövid idő alatt végrehajtott hét merényletben autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel, egyes források szerint rakétákat is kilőttek a civil célpontokra. A támadást az Iszlám Állam és az Ahrár as-Sám al-Iszlamija terrorszervezetek is magukra vállalták, ám valószínűbb, hogy előbbi lehet a tényleges végrehajtó. Az IS közleményében kijelentette: az alavita erőket célozták.

A terrorakció az orosz támogatást élvező szíriai elnök erői által uralt területen történt, a Latakia tartománybeli Tartúszban, az orosz haditengerészet utolsó Oroszországon kívüli tengeri kikötője is itt található. Az itteni tengerparti terület eddig távol esett a harcoktól, a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők végig uralták a várost és a környező településeket.

Robbanás Tartúszban, 2016. május 23-án.

A latakiai Dzsablában először egy állami energetikai vállalat és a buszpályudvar közötti úton robbant bomba, majd egy a város bevezető útján. Harmadikként egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kórháznál.

Ebben a három akcióban legalább 48 ember halt meg.

Nem sokkal később jött a hír a Dzsablától 60 kilométerre fekvő Tartúszból: két bomba a buszpályaudvarnál robbant, és egy harmadik egy benzinkút közelében. Itt legalább 53-an haltak meg.

A szír állami tévé felvételein látszik, hogy a robbanás óriási pusztítást hajtott végre: több kisbuszt felborított, sok jármű kigyulladt. 

Rovatok