Index Vakbarát Hírportál

Akár 1 millió migráns is tartózkodhat Líbiában

2016. május 24., kedd 17:09

Az IOM (International Organization for Migration) nemzetközi szervezet saját megfigyelései és a régió nagykövetségeinek becslései alapján úgy számolja, hogy legalább 700 ezer migráns tartózkodik jelenleg az észak-afrikai országban, de ez a szám akár 1 millió is lehet - írja az MTI.

Bár Líbiában Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik, az országban változatlanul sok nyugat-afrikai, eritreai és szomáliai szeretne munkát vállalni az építőiparban, mezőgazdaságban és a szolgáltatási szektorban, még ha újra és újra menekülni kényszerülnek a harcok elől. 

A legtöbben érdezésükkor még nem tudják, hogy mennyire rossz a helyzet LÍbiában és sokan csak addig próbálnak maradni, amíg össze nem gyüjtenek elegendő pénzt, hogy hajóra szálljanak a Földközi-tengeren.

Az IOM szerint idén 34 ezer migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, míg tavaly ugyanebben az időszakban több mint 47 ezren. Idén a kockázatos út során 988-an vesztek a tengerbe, míg tavaly év elejétől május végéig 1782-en.

Rovatok