Index Vakbarát Hírportál

Akció közben bukott le egy oroszoknak kémkedő portugál hírszerző

2016. május 24., kedd 15:54

Elkaptak egy oroszoknak kémkedő portugál férfit Rómában. A helyi sajtó szerint Frederico Carvalhão a portugál hírszerzés munkatársa, a terrorelhárítási és belbiztonsági vonalon dolgozott, miközben az orosz titkosszolgálatnak is kémkedett - írja a Telegraph.

Carvalhãot azzal gyanúsítják, hogy "érzékeny információkat" adott el a NATO-val és az Európai Unióval kapcsolatban az orosz hírszerzésnek.  A férfi 2014-től rendszeresen elutazott európai városokba, hogy az orosz tartótisztjével konspiráltan találkozhasson. Vesztére a portugál kémelhárítás titokban a nyomában volt. 

Múlt hét pénteken Carvalhão Rómába repült, mert szombaton találkozója volt az orosszal egy kávézóban. Az olasz rendőrség - a portugál kémelhárítókkal együtt - akkor kapta el, amikor a kapcsolattartójának éppen dokumentumokat adott át.

Az orosz férfi nem diplomata volt, hanem feltehetőleg illegális hírszerző, ezért a portugál férfival egyetemben őt is letartóztatták. 

A gyanú szerint Carvalhão tízezer eurót kapott minden egyes dokumentumért, amit az orosznak átadott. Jelenleg őt és az orosz tartótisztjét is kémkedéssel, korrupcióval és államtitoksértéssel gyanúsítják.  Carvalhão ellen egy éve folytatnak nyomozást. 

Oroszország hírszerzői intenzív kémtevékenységet folytatnak a NATO és Európa ellen, de ritka, hogy egy kémet és a tartótisztjét akció közben tetten tudja érni a kémelhárítás. Az sem általános, hogy a tartótiszt nem élvez diplomáciai mentességet. Carvalhão lisszaboni otthonában egyébként dokumentumokat és pénzt foglaltak le.

Legutóbb Lengyelországban tartóztattak le egy nyíltan oroszbarát politikust, Mateusz Pirszkorszkit azzal gyanúsítják, hogy kémkedett, igaz, hivatalosan még nem közölték, melyik országnak. Pirszkorszki a szintén kémkedéssel gyanúsított jobbikos Kovács Béla ismerőse volt.

Rovatok