Index Vakbarát Hírportál

Amerikában csak a szőnyegek orientálisak, az emberek nem

2016. május 24., kedd 10:29

Pénteken, vietnami és japáni látogatása előtt egy nappal Barack Obama amerikai elnök aláírta a törvényt, ami illegálissá tette a szövetségi törvénykezésben a „negro” és „orientális” szavakat, számolt be a Quartz.

negro szó mára pejoratív értelmű, és a fekete bőrű amerikaiak számára sértő megnevezés. Az orientális (oriental) szót pedig az ázsiai amerikaiakra használták kollektíven.

Hogy miért sértő az orientális (latin gyökerű szó, jelentése: keleti) kifejezés az ázsiaiakra, az az elmúlt kétszáz év nyugati történelmében gyökerezik. A XIX. században, a romantika korstílusa az egzotikus, keleti világokat értette az orientális megnevezés alatt. Az amerikai törvényhozók szerint ez ma válogatás nélkül minden, Európától keletre található kultúrát egyetlen megnevezéssel címkéz fel, és ez diszkriminatív az etnikai kisebbségekkel szemben.

Korábban még könyv is jelent meg a Missouri Egyetem zsurnalisztikai intézetében, ami az „óvatos megnevezések és kifejezések szótáraként” segíthetett fiatal újságíróknak a politikailag nem korrekt kifejezések elkerülésében. Mára ez is idejét múltnak minősül és az „ázsiai amerikai” is diszkriminatív kifejezés. Mint kiderült, a legbiztosabb az, ha az egyes országból való származást nevezi meg az ember és nem a kontinenst.

Rovatok