Index Vakbarát Hírportál

A 13.59-es egyiptomi álláspont szerint nem volt robbanás az EgyptAir gépén

2016. május 24., kedd 09:11 | aznap frissítve

Szinte óráról órára változik az egyiptomiak álláspontja arról, miért zuhant le az EgyptAir Párizs–Kairó-járata. Kedden délelőtt egy meg nem nevezett magas rangú törvényszéki tisztviselő még arról beszélt, hogy a megtalált, mintegy nyolcvan emberi maradvány elemzése alapján robbanás történhetett a fedélzeten. Ezt arra alapozta, hogy a maradványok között nem találtak egész testrészeket, például egy egyben maradt kezet vagy fejet, erre pedig az egyetlen logikus válasz a robbanás. Ugyanakkor a testrészeken eddig még nem találtak robbanószer-maradványokat.

Néhány órával később a MENA állami hírügynökség arról írt, hogy ezt az információt a törvényszéki vezetőség cáfolta.

Napok óta egymásnak ellentmondó információk jöttek az EgyptAir 804-es járatának utolsó útjáról, hol technikai hibára, hol terrortámadásra gyanakodtak. A kutatás folytatódik, mert a gép törzsét és a fekete dobozokat még nem találták meg, pedig azokból kiderülne, mi történt az Airbus A320-assal,  írja  a CNN.

A kutatók versenyt futnak az idővel. Ha harminc napon belül nem bukkannak a fekete dobozok nyomára, utána sokkal nehezebb dolguk lesz, mert azok nem küldenek több rádiójelet

– mondta Justin Green repülési szakértő.

Egyiptom robotizált keresőket küldött a tenger mélyére, hogy felkutassák a fekete dobozokat és a gépet, amelyből csak szórványos roncsok kerültek elő. A pilóták hangját rögzítő 32 centiméter hosszú fekete doboz az utolsó két órát, a gép adatait rögzító 50 centiméteres doboz az utolsó 25 óráról adhatna információkat – írta a BBC.

A repülőgép utolsó pillanatairól mást mondanak a görög és az egyiptomi hatóságok. A görög védelmi miniszter szerint a gép több hirtelen fordulatot tett az eltűnés előtt: 90 fokot fordult balra, majd 360 fokot jobbra, miközben 11 300 méteres magasságból közel 4600 méterre zuhant. Végül nagyjából 3000 méteren vesztették el vele a radarkapcsolatot. Az egyiptomiak ezt cáfolták vasárnap. Állításuk szerint a gép 11 kilométer felett tűnt el a radarról, nem volt előtte mérhető zuhanás és manőverezés. Az EgyptAir ugyanakkor hivatalosan még nem közölte a gép utolsó pillanatból ismert radaron mért adatokat.

A francia áldozatok családtagjai nem bíznak Kairóban, és arra kérik a francia kormányt, diplomáciai nyomással kényszerítse ki, hogy szakértőik részt vegyenek a nyomozásban. 

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata csütörtökön hajnalban tűnt el a Földközi-tenger fölött. Ötvenhat utas, köztük két gyerek, egy csecsemő és tízfős személyzet volt rajta.

Az egyiptomi elnök, asz-Sziszi korábban úgy nyilatkozott, hogy a technikai hibát sem lehet kizárni.

Az előzményekről szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

Rovatok