Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották a tálibok új vezérkarát

2016. május 25., szerda 08:38

Az afgán tálibok szerdán megválasztották új vezetőjüket, Hajbatullah Akhundzada mollát, aki a múlt héten egy pakisztáni dróncsapásban elhalálozott Mohamed Manszúr örökébe fog lépni.

Egy éven belül már második alkalommal választanak új vezetőt a pakisztáni és afganisztáni bázisokról tevékenykedő szélsőségesek. Ugyanis a most likvidált Aktár Mohamed Manszúr molla tavaly júliusban került hatalomra; megválasztását követően azonban rögtögön véres belviszály bontakozott ki a szélsőségesek között. Elődje, a tálib mozgalmat megalapító és sokáig vezető Omár molla az afgán hírszerzés értesülései szerint 2013 áprilisában halt meg a pakisztáni Karacsi egyik kórházában.

A tálibok új vezetőjük megválasztásáról egy közleményben értesítették a sajtót (így az MTI-t is, ahonnan a hírt átvettük). A dokumentumból kiderült, hogy Akhundzada egyike volt a megölt Manszúr molla két helyettesének, és a választást feltehetően Pakisztánban tartották. A közlemény megnevezi a két új alvezért is, akik közül az egyik, Sziradzsuddin Hakkáni fejére az amerikai kormány már korábban kitűzött egy 10 milliós dolláros vérdíjat.

Rovatok