Index Vakbarát Hírportál

A muszlimoknak is kötelező a kézfogás Svájcban

2016. május 25., szerda 20:28

Mostantól a muszlim diákoknak is kötelező Svájcban kezet fogniuk a tanárral az óra elején és végén a területi hatóság döntése alapján, írja a BBC. A döntésre egy korábbi eset miatt volt szükség: egy szír testvérpár vallási okokra hivatkozva nem fogott kezet tanárnőjükkel, mivel a Korán egyes értelmezések szerint megtiltja a családjukon kívüli nők érintését.

Az eset óriási vitát generált az országban, az igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a kézfogás a svájci kultúra része. Az iszlám szervezetek között sem volt egyetértés, volt, aki egyetértett a testvérek indoklásával, volt, aki szerint viszont a Koránban nincs olyan rész, ami tiltaná a női tanárokkal való kézfogást. Az ügy után a fiúk családjának állampolgársági folyamatát felfüggesztették.

Az iskola a problémát először úgy próbálta megoldani, hogy azt mondta a testvérpárnak, hogy a férfi tanárokkal se fogjanak kezet, de az ügy médiavisszhangja miatt később a helyi hatósághoz fordult. Az eljárás végére megszületett hivatalos közlemény alapján a külföldiek integrációja és a nemek közti egyenlőség fontosabb mint a diákok vallásszabadsága. A döntés értelmében a jövőben Basel kantonban a szülők akár 5000 svájci frankos (közel másfélmillió forintos) bírságot is kaphatnak, ha a diák megtagadja, hogy kezet fogjon a tanárával.

Rovatok