Index Vakbarát Hírportál

Perre mennek az államok Obama wc-rendelete miatt

2016. május 26., csütörtök 00:04

Az USA 11 állama is bejelentette, hogy bíróságon fogja megtámadni Barack Obama elnök rendeletét, amely szerint az Egyesült Államok minden iskolájának meg kell engednie, hogy a transznemű tanulók a nemi identitásuknak - és nem a biológiai nemüknek - megfelelő mosdókat használhassák. 

Obama elnök arra reagálva hozta meg a rendelet, hogy az elmúlt időben több államban, főleg a konzervatívabb déli államokban hoztak olyan törvényeket, amik tiltják, hogy a transzneműek ne a biológiai nemüknek megfelelő wc-t használják, az ügyből pedig hangos vita alakult ki az amerikai sajtóban. Ezzel együtt elszaporodtak az olyan esetek is, amikor biztonságiak vagy a mosdók közönsége a törvényekre hivatkozva kizavart a mosdóból olyanokat, akiket transzneműnek gondoltak, az esetek többségében "férfiasan" felöltözött nőket. Erre reagálva Obama is elkezdett keménykedni, de a másik irányba. 

Az államok, egész pontosan Texas, Alabama, Arizona, Georgia, Louisiana, Maine, Oklahoma, Tennessee, Utah, Nyugat-Virginia és Wisconsin viszont úgy tartják, hogy az elnök a rendelettel egy veszélyes társadalmi kísérletbe kezd, ami ráadásul alkotmányellenes, ezért azt nem hajlandóak betartani. Az államok viszont sokat veszíthetnek, ha Obama tényleg beleáll az utolsó nagy csatájába, mert a Fehér Ház azzal fenyegetőzik, hogy amelyik állam nem tartja be a rendeletet, attól a központi kormányzat megvonja az iskolák fenntartására nyújtott támogatást. 

Rovatok