Index Vakbarát Hírportál

Legyilkolt börtönőr levágott ujjával szökött volna meg a börtönből a brit sorozatgyilkos

2016. május 26., csütörtök 15:25

Joanna Dennehy három férfit meggyilkolt, kettőt pedig életveszélyesen megkéselt, ezért 2013-ban életfogytigtartó börtönbüntetésre ítélték. A 33 éves nőt két évig magánzárkába helyezték. Mivel szerinte jogtalanul különítették el, az emberi jogainak megsértése miatt bírósághoz fordult. De korábban azért helyezték magánzárkába, mert megtalálták a szökési tervét, eszerint meg akart ölni egy börtönőrt. Most a terv miatt döntött úgy a bíróság, hogy indokolt volt az elkülönítése és nem sérültek a jogai, írja a Telegraph.

Dennehy azt tervezte, hogy a meggyilkolt őrtől ellopja a kulcsait és levágja az ujjait, hogy átjusson a börtön biometrikus biztonsági rendszerén. Bevont volna két másik elítéltet is az akcióba, de egy zárkaellenőrzéskor megtalálták a tervét, ezért elkülönítették a többi rabtól.

A tervre a bíróságon azt mondta, hogy ingerült és kétségbeesett volt, mert korábban életfogytigtartó börtönre ítélték. Továbbá azt mondta, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a feljegyzésnek, ugyanis azt csak a naplójába írta, nem akarta megvalósítani.

Jogtechnikailag szabálytalanul volt 2013 és 2015 között magánzárkában, ugyanis a törvények szerint erről csak az igazságügyi miniszter dönthetett volna. Azonban a mostani tárgyaláson a bíróság megalapozottnak találta a börtön intézkedését: a szökési terv brutalitása indokolttá tette az elkülönítést.

Az Egyesült Királyság történetében Dennehy mindössze a harmadik nő, akit életfogytigtartó börtönbüntetésre ítéltek.

Rovatok