Index Vakbarát Hírportál

Brexit: mindenki hazudik a gazdasági következményekről

2016. május 27., péntek 19:50

A brit kilépés, azaz a Brexit ellenzői és pártolói is félrevezető számokat használnak, vagy a valódi számokat megtévesztő módon, a saját álláspontjukat alátámasztandó mutatják be, derül ki a parlament alsóházi pénzügyi bizottságának jelentéséből.

Az MTI tudósítása szerint a szakbizottság 87 oldalas tanulmányában a Brexit-tábor kampánycsoportját elsősorban azért a rendszeresen használt állításért bírálja, hogy az Egyesült Királyság EU-tagsága heti 350 millió fontba (több mint 140 milliárd forintba) kerülne. Ez az adat ugyanis azért nem áll meg, mert nem veszi figyelembe, hogy míg a britek valóban pénzt adnak be az EU költségvetésébe, onnan vissza is kapnak ebből az összegből. A jelentős visszatérítés pedig árnyalná a képet.

A bizottság fő problémája az, hogy a Brexit-tábor kampánycsoportja maga is tudja, hogy az állítás nem igaz és tágabb kontextusban kéne nézni, de ragaszkodik a félrevezető kommunikációhoz. A bizottsági jelentés azt kéri, hogy brit választók hagyják figyelmen kívül a kilépést pártoló tábor kampányának ezt az elemét.

A tanulmány kiemeli, hogy Nagy-Britannia bruttó EU-hozzájárulása a brit közszféra éves kiadásainak nem egészen 2 százaléka, és nem éri el a brit GDP 1 százalékát. Ezért, ha kilépnének a szövetségből, akkor a makrogazdasági hatások következményei (mindegy, hogy pozitívak vagy negatívak) messze meghaladnák a 350 millió fontos összeget, amit az uniós hozzájáruláson meg lehetne spórolni. 

Az EU-pártiak sem jobbak

A bennmaradásért kampányolók azzal ügyeskednek, hogy azt kommunikálják, a kilépés a brit háztartásoknak évi 4300 fontba (1,8 millió forintba) kerülne. Ugyan leosztva valóban ekkora lenne a veszteség, de ez nem jelenti azt, hogy ez a családok maguk költhetnék el ezt a pénzt. Az ugyanis a költségvetési mérleget terhelné, nem pedig a háztartások dugi pénzéből vonódna le.

Ráadásul a brit pénzügyminisztérium által áprilisban közzétett, a kilépésről szóló hatástanulmányában a 4300 font csak mediánként szerepel: a különböző forgatókönyvek 2600 fonttól 5200 fontig terjedő nemzetgazdasági szintű háztartásonkénti veszteséggel számolnak.

Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-án népszavazáson dönt az EU-tagságról.

Rovatok