Index Vakbarát Hírportál

Obama épp Hirosimában álmodozott az atomfegyverek nélküli világról

2016. május 27., péntek 11:55

Megérkezett Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatására a második világháborúban amerikai atomcsapást elszenvedett, Japán nyugati részén fekvő Hirosimába helyi idő szerint péntek délután.

Obama, aki az első hivatalban lévő amerikai elnökként kereste fel a japán várost, a hirosimai Béke parkba érkezett. 

Ezt megelőzően amerikai és japán katonák előtt tartott beszédet a közelben lévő haditengerészeti bázison, és az atomfegyverek számának világszintű csökkentésére szólított fel - írta a CNN.

Ez egy esély, hogy folytassuk a béke és biztonság megteremtését, és egy olyan világ építését, amelyben nincs szükség atomfegyverekre.

Obama szerint elegendő bátorságot kell gyűjteni ahhoz, hogy hátrahagyjuk a félelem logikáját és nukleáris fegyverek nélküli világra törekedjünk. Szerinte a második világháború, amely (az atomcsapást elszenvedett) Nagaszakiban és Hirosimában brutális véget ért, a népek közötti eddigi legerőszakosabb összecsapás volt, és ő a háború összes áldozatának emléke előtt tisztelettel adózik. "Hirosimának sosem szabad feledésbe merülnie" - hangsúlyozta.

Obama kifejtette, az atomcsapás azt demonstrálta, hogy az emberiség rendelkezik eszközökkel saját maga elpusztítására. Az amerikai elnök hangsúlyozta, meg kell változtatnunk az eddigi gondolkodásmódot a háborúról. 

Az Obama után beszédet mondó Abe Sindzó japán kormányfő kijelentette, hogy az amerikai elnök helyszíni látogatása új fejezetet nyit a két ország közötti megbékélésben.

Kezet fogott egy túlélővel

Az amerikai elnök a ceremóniát követően néhány szót váltott a beszédét hallgató hibakusákkal, azaz az atomcsapás túlélőivel, és egyikükkel kezet fogott.

Ezt megelőzően Obama megkoszorúzta el az 1945. augusztus hatodikai atomcsapás áldozatainak hirosimai emléktáblájánál, ezekkel a szavakkal: "Halál érkezett az égből, és a világ megváltozott". Az emléktáblát Abe Sindzó is megkoszorúzta, és a két politikus kezet fogott egymással. 

Az amerikai elnök felkereste a hirosimai Béke Emlékmúzeumot is, amelynek vendégkönyvébe a következőt írta:

Megismertük a háború gyötrelmeit. Engedjétek meg nekünk, hogy együtt bátorságot merítsünk ahhoz, hogy békét hirdessünk és atomfegyvermentes világra törekedjünk. 

Obama az előzetes várakozásokkal összhangban nem kért bocsánatot hajdani elődjének, Harry Trumannak, az Egyesült Államok akkori vezetőjének döntéséért, melynek értelmében először vetették be az atombombát a második világháború végnapjaiban.

Hirosimában 140 ezren, míg Nagaszakiban 74 ezren vesztették életüket az atomcsapás következtében. 2015-ben még 183 ezer hibakusa volt életben, átlagos életkoruk 80 év volt. Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és ezzel véget ért a második világháború.

Rovatok