Index Vakbarát Hírportál

Kövezős-kézlevágós törvénykönyv készül Malajziában

2016. május 28., szombat 10:57

A malajziai kormány a parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot, amely az iszlám vallási törvények szerint módosítaná az ország egyik államának büntető törvénykönyvét, és a házasságtörőket kmegkövezéssel, a tolvajokat kézlevágással büntetné.

A lépés eléggé sokakat meglepett a többségében muszlim, de alapvetően multikulturális és számos vallási és etnikai közösségnek otthont adó délkelet-ázsiai országban.

Egyes találgatások szerint az áll a dolog mögött, hogy Nadzsib Razak miniszterelnök így akarja kicsit feltornászni a népszerűségét a muszlim választók körében a jövő havi időközi választásokra, illetve a 2018-as általános választásokra. A 2009 óta hatalmon lévő kormányfő az utóbbi időben jó pár botrányba belekeveredett, és ellenfelei szerint nem igazán tiszta módszerekkel tartja kezében a hatalmat.

A törvényjavaslatot eredetileg a Pán-malajziai Iszlamista Párt terjesztette elő, amely egy elég keményvonalas iszlamista szerveződés. Pénteken orzágszerte szinte minden más politikai erő élesen bírálta a javaslatot, amely a Nadzsib Razak mögött álló kormánykalíció egyik tagja szerint egyébként alkotmánysértő is.

A kormányfő egyébként azzal védekezett, hogy a törvénytervezetet félreértették. A változtatások csak a muszlim hitűekre vonatkoznának, és csak ügyek egy szűk körében alkalmaznák a már most is létező saría-bíróságokon. A brutális büntetési tételek pedig "nem okoznának sérülést".

Malajzia számos szövetségi államában a muszlim hitű lakosság felett jelenleg is az iszlám vallásjog szerint ítélkező saría-törvényszékek járnak el bizonyos ügyekben. Ezek közé tartozik a házassáságkötés, válás, öröklés, hitelhagyás vagy áttérés és a gyerekelhelyezés.

A mostani javaslat Kelantan szövetségi államra vonatkozik. Itt már most is külön padok vannak kijelölve a nőknek és a férfiaknak a köztereken, az éjszakai klubok pedig be vannak tiltva.

A többi vallási közösség attól tart az ilyen radikális törvényjavaslatok fényében, hogy az ő vallási szabadságukra is veszélyt jelenthetnek az iszlamisták kezdeményezései.

A 30 milliós ország lakosságának nagyjából 60 százaléka a muszlim, 19 százalék buddhista, 9 keresztény, 6 pedi hindu vallású. A nem muszlim lakosság javarészt a kínai és indiai etnikumhoz tartozik.

Rovatok