Index Vakbarát Hírportál

40 ezer ember haláláért felel az elítélt csádi diktátor

2016. május 30., hétfő 15:03

Emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Hissène Habré volt csádi elnök-diktátort egy dakari különbíróság.

Az „Afrika Pinochetjének" is hívott volt diktátort kínzásokban és szexuális erőszakban is bűnösnek találta az ügyében eljáró bíróság. A volt elnököt egy speciális testület vizsgálatai szerint közvetlen felelősség terheli 40 ezer ember, főként politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért.

A BBC szerint mérföldkőnek tekinthető az ítélet, mert először ítélt el egy Afrikai Unió által támogatott bíróság egy volt diktátort emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Az áldozatok családtagjai nagy ujjongásban törtek ki a teremben.

Habré 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen. A per alatt Habré nem volt hajlandó elfogadni a bíróság legitimitását, és tagadta az ellene felhozott vádakat.

Habré nyolc évig, 1982-1990 között volt hatalmon, amikor a mostani csádi elnök puccsal eltávolította. Szenegálba menekült, ahol több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de hosszú évek jogi csatározása után mégis sikerült bíróság elé állítani. 2013-ban fogták el Szenegálban.

Az eljárás Szenegál fővárosában, Dakarban folyt az úgynevezett Különleges Afrikai Törvényszék előtt, amelyet az Afrikai Unió és Szenegál között létrejött megállapodás alapján hoztak létre, hogy kifejezetten Habré felett ítélkezzen, írja az MTI.

Korábban 2013-ban egy csádi bíróság már távollétében halálra ítélte Habrét.

Rovatok