Index Vakbarát Hírportál

Nagy zavart kelt Juncker orosz utazási terve

2016. május 30., hétfő 14:02

Sokatmondó időpontban utazna az Európai Bizottság elnöke a szentpétervári gazdasági fórumra. Jean-Claude Juncker egyelőre meg nem erősített utazására két héttel azelőtt kerülne sor, hogy az EU döntene az Oroszországgal szembeni szankciók feloldásáról. A szankciókat az Egyesült Államok majd az EU 2014-ben léptette életbe, miután Oroszország magához csatolta az addig Ukrajnához tartozó Krím félszigetet.

A szankciók fenntartásában nincs egységes álláspont az EU-ban, Magyarország a feloldást szorgalmazza, és hajlik erre Spanyolország, Olaszország, Franciaország is.

A Politico diplomáciai forrásokra építő cikke szerint viszont Juncker látogatása kritikus pillanatban erősítené meg az orosz elnök pozícióit, ezért Washington és több európai ország rossz szemmel nézi az EB elnökének tervét. Hasonló látogatásra a szankciók bevezetése óta nem volt példa.

A litván külügyminiszter, Linas Linkevicius szerint ez csak egy öncélú látogatás volna, amely nem tesz érdemben semmit az EU-orosz viszonyhoz. Az egykor a Szovjetunióhoz tartozó három balti állam különösen kritikus, ha úgy érzi, az EU-val szemben orosz szempontok érvényesülnek a közösség keleti határainál.

A Kreml óvatosan kommentálta a hírt. Dmitrij Peszkov a jó szándék jelének tekintette Juncker esetleges utazását a fórumra, amelynek programjában hivatalosan még nem jelezték a vizitet. Moszkva mielőbb szeretné elérni a szankciók feloldását, aminek gazdasági mellett politikai jelentősége volna nagy, hiszen azt jelezné, hogy a világ lényegében tudomásul vette a Szovjetunió felbomlása után Ukrajnához került Krím feletti ellenőrzés átvételét – orosz szóhasználatban a Krím visszatérését.

A tervek szerint a június 16-i látogatáson Putyin és Juncker négyszemközti tárgyalást is folytatna.

Rovatok